Dovhjortsfärsbiffar med en tuch av apelsin

Apelsinen sätter verkligen en fin touch på denna rätten.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 600 g dovhjortsfärs
  • ½ tsk finrivet apelsinskal
  • 1 ägg
  • 2 krm peppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • Mos:
  • 600 g potatis
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 50 g smör
  • 1 varm mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 ½ krm peppar
  • Skysås:
  • 1 ½ dl färskpressad apelsinjuice
  • ½ msk honung
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 grönsaksbuljong tärning
  • 1 krm salt
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk smör
  • Strimlat apelsinskal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Färsbiffar:
  3. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Blanda färs, lök, vitlök, apelsinskal, ägg, peppar,
  5. potatismjöl och salt.
  6. Låt blandningen stå ca 5 minuter.
  7. Forma biffar och stek ca 2 minuter på varje sida i smör.
  8. Lägg över i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
  9. Mos:
  10. Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar. Koka mjuka i
  11. lättsaltat vatten.
  12. Häll av och tillsätt smör och mjölk. Vispa moset luftigt, gärna med elvisp.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Skysås:
  15. Blanda apelsinjuice med honung i en kastrull.
  16. Tillsätt vatten, buljongtärning och salt. Låt koka ner till cirka hälften.
  17. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Låt sjuda ca 2
  18. minuter.
  19. Vispa ner smör och apelsinstrimlor precis före servering.
  20. Servera färsbiffarna med mos, skysås och gärna lite sallad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept