Falukorv i lergryta

Bra rätt som sköter sig själv i 40 minuter + 10 minuter

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g falukorv
  • 1 grönt äpple
  • 2 msk senap
  • 2 msk tomatketchup
  • Tomatssås:
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök finhackad
  • 2 msk smör eller margarin
  • 500 g krossade tomater gärna med örter
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 ½ tsk torr basilika
  • 1 tsk torr oregano
  • 2-3 krm salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 dl Riven ost (efter smak)

Gör så här

  1. Börja med att lägga lergrytan i blöt i minst 15 minuter.
  2. Skåra falukorven i skivor ca 3 cm som håller ihop för att stoppa i äppelskivor, ungefär 5-10 mm tjocka. Smeta på senap av den sort du vill, är den stark ta hälften av en söt. Om du vill kan du klämma på lite tomatketchup (inte så mycket). Låt korven vila.
  3. Tomatsåsen:
  4. Under tiden skala och hacka (den gula) löken fint.
  5. Fräs den mjuk i fettet i en kastrull.
  6. Tillsätt tomaterna med sitt spad, tomatpurén (efter smak) och alla kryddorna.
  7. Pressa i vitlöken.
  8. Lös upp buljongtärningen i vattnet (jag kokar upp vattnet först)och häll i.
  9. Koka såsen i 10-15 minuter och smaka av.
  10. Häll över tomatsåsen jämt över korven så att den rinner ut och ner i grytan.
  11. Ställ in i kall ugn, 200 grader i 40 minuter.
  12. Ta ut grytan.
  13. Strö över den rivna ost du tycker om. Ställ in i ugnen utan lock tills osten får en härlig färg ca 10 minuter.
  14. Serveras med vad du vill, allt passar från sallad till potatis.

Kommentarer

Det här blev gott.Fäljde receptet bortsett från att vi hade mycket paprika hemma så jag tog en röd paprika skar den i ganska små bitar och tillsatte den i tomatsåsen.Tack för receptet Med vänlig hälsning, Jocke
Kanongott, kommer att göra fler gånger. Tack för receptet.

Liknande recept