Fin gratäng med fläskfilé

Härlig fläskfilégratäng full med säsongens härliga grönsaker! Gratängen går att förbereda i god tid och förvaras övertäckt i kyl. Strö över osten strax före gratineringen och sätt in den i ugnen när gästerna kommer!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500-600 g fläskfilé
  • 1 schalottenlök
  • 1 gul eller röd paprika
  • 1 liten morot
  • ½ zucchini, ca 120 g
  • Smör och rapsolja till stekning
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • ½ hönsbuljongtärning
  • 2 msk konjak
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 8 dl kokt ris
  • 1-2 dl vällagrad ost, gärna parmesan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225º.
  2. Skiva filén i centimetertjocka skivor. Hacka löken. Skär paprikan, moroten och zucchinin i fina stavar.
  3. Hetta upp en matsked vardera av smör och olja i en stor stekpanna. Bryn fläskfiléskivorna hastigt på båda sidor i omgångar.
  4. Diska ur stekpannan och hetta upp ytterligare en matsked smör i den. Stek grönsakerna och löken på svag värme utan att det tar färg. Pressa i vitlöksklyftorna och vänd runt.
  5. Smula över buljongtärningen. Blanda i konjak, vin och crème fraiche. Låt koka upp och sjud på svag värme i ca 5 min. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Smörj en ugnsfast form. Bred ut riset i botten. Lägg ut fläskfiléskivorna över. Häll över grönsakssåsen och täck med riven ost.
  7. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min. Servera med en god sallad.

Kommentarer

Åt detta utan att göra en gratäng. Det blev riktigt gott.
Jättegod har bjudit på denna ett par ggr lika uppskattad varje gång, inte alls jobbig att tillaga
Absolut ingen höjdare! Omständig att göra och inte särskilt god..
Det var en riktigt mumsig gratäng.
Vilken god gratäng! Jag hoppade över riset, hade en god sallad till istället. Jättegott! Den ska jag bjuda på fler gånger. Tack!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…