Fiskgratäng på vinkokt bergtunga

Jättegod fiskgratäng son jag bjöd mina gäster på under nyårskvällen. Att den blir så god beror på att varje del tillagas var för sig och läggs i hop inför gratineringen. Gratängen kan förberedas i god tid vilket gör att den även passar att bjuda många på.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 gram fiskfilé (bergtunga)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 kg potatis
  • 2 dl het mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 äggula
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 - 2 dl vitt vin
  • 2 msk klippt dill
  • 250 gram skalade räkor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg fisken i en ugnsfast form. Krydda och fördela vinet över fisken.
  3. Täck med ugnsfolie och koka i ugnen mellan 12-15 minuter.
  4. Låt sedan svalna.
  5. Gör under tiden potatismoset och vitvinssåsen.
  6. Koka potatisen och mosa den tillsätt mjölk och krydda efter smak. Rör till sist ner äggulan.
  7. Smält smöret och rör i mjölet. Späd med mjölk, grädde, vitt vin, spadet från fisken och krydda efter smak- Tillsätt till sist dillen så nära gratineringen som möjlig så den behåller sin gröna färg.
  8. Lägg fisken i botten på en ugnsform. Lämna en kant runtom där du sedan spritsar eller klickar ner moset. Täck fisken med räkorna och täck allra sist med såsen. Gratinera i 200 grader i ugnen i cirka 15 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept