Fiskgryta med dill- och vitlökspotatismos

Flera sorters fisk passar till den här grytan, t.ex. lax, torsk och hälleflundra. Säkert passar fler sorter. Potatismoset är en höjdare med en härlig smak av vitlöken och dillen. Saffranet är inte nödvändigt om man inte tycker om den smaken.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 scharlottenlökar
  • 250 g cocktailtomater
  • ½ msk olivolja
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ½ tsk timjan
  • ½ tsk dragon
  • 1 kuvert saffran (½ g)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 800 g fiskfilé
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Dill- och vitlökspotatismos:
  • 900 g skalad potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 dl fiskbuljong
  • ½ msk olivolja
  • 2 msk riven parmesan
  • 1 knippa dill
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med dill- och vitlöksmoset. Lägg potatisen i en gryta. Fyll på med vatten så det precis täcker. Krossa de oskalade vitlöksklyftorna med flatsidan på en kökskniv. Ta bort skalet. Lägg vitlöken i grytan och strö över saltet. Koka allt under lock tills potatisen är riktigt mjuk, ca 20 minuter.
  2. Fortsätt med fiskgrytan medan potatisen kokar. Skiva vit- och scharlottenlök tunt. Halvera cocktailtomaterna. Hetta upp oljan i en traktörpanna. Stek löken långsamt så att den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt cocktailtomaterna. Låt dem fräsa med en stund tills de börjar vätska sig. Smula över buljongtärning, timjan, dragon och saffran. Späd med vinet och låt koka ihop i 3-4 minuter. Lägg i fisken och låt den försiktigt sjuda färdigt under lock. Ta pannan från värmen.
  3. Gör färdigt moset. Häll av potatisvattnet, men se till att vitlöken blir kvar i grytan. Tillsätt buljong, olja och parmesan. Stöt till ett fluffigt mos. Finhacka dillen och blanda i den. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  4. Servera fiskgrytan med moset och en blandad sallad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr