Fiskpaté med romsås och sparris

Festlig och smakrik fiskpaté med lax, torsk och räkor. Koka några sparrisar, ringla över lite romsås och servera med ett friskt och fruktigt vitt vin. För att laga fiskpaté behövs matberedare och värmetålig plastfolie.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 g skalade räkor, ca 30 st
  • 400 g laxfilé
  • 300 g torskfilé
  • 1 dl gräslök, fint skuren
  • ½ knippe dill, finhackad
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • Mald vitpeppar
  • 10 droppar tabasco
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk rapsolja till formen
  • Romsås:
  • 50 g löjrom
  • 2 msk finhackad gul lök
  • ½ dl fint skuren gräslök
  • 1 msk majonnäs
  • 1½ dl crème fraiche
  • Servering:
  • Rucola
  • Eventuellt färska örter
  • 1 knippe sparris
  • Citronklyftor
  • Rostat bröd
  • Eventuellt nykokt färskpotatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 115 grader.
  2. Hacka räkorna grovt. Lägg undan ca 50 g lax i tunna skivor till fyllningen. Skär fisken i ca 2x2 cm stora bitar och kör i matberedare på högsta varv till en smet. Tillsätt hälften av gräslöken, hälften av dillen, vetemjöl, ägg, salt, peppar, tabasco, senap och hälften av räkorna i smeten. Kör på lägsta varv så att alla ingredienser blandas. Skrapa ner det som fastnar på kanten. Låt maskinen gå och tillsätt grädden i en tunn stråle.
  3. Smörj en tät bakform med lite olja och klä insidan med plastfolie som tål värme. Fördela hälften av fiskblandningen i formen. Lägg sedan resterande lax, gräslök, dill och räkor i en sträng på mitten. Fördela resten av fiskblandningen ovanpå. Banka formen lite lätt i arbetsbänken så att färsen sätter sig.
  4. Baka patén i vattenbad mitt i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Låt svalna 8 timmar i kylskåp.
  5. Romsås:
  6. Blanda löjrom med lök, gräslök, majonnäs och créme fraiche.
  7. Skär patén i skivor och lägg upp på tallrikar med lite rucola och eventuellt några färska örter.
  8. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull som rymmer sparrisen. Skär bort den nedersta delen av sparrisen och skala från knoppen och neråt med en potatisskalare. Man behöver inte göra detta, men sparrisen får en trevlig ljusgrön färg.
  9. Lägg upp sparrisen på tallrikarna och servera med romsåsen, en citronklyfta och en bit rostat bröd. Nykokt färskpotatis är också gott att servera till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…