Fläskfilé med vitlökssmör och klyftpotatis

Superlätt då fläskfilén och potatisen lagas samtidigt i ugnen. :) Köttet blir alltid mört och gott också.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 600 g
  • 1 fp vitlökssmör
  • Ost (riven eller i skivor)
  • Matfett
  • Svartpeppar
  • Salt
  • 10 medelstora potatisar
  • Ca 5 msk matolja
  • Kebabkrydda
  • Oregano
  • Paprikapulver
  • Ev pommesfriteskrydda och/eller vitlökspulver

Gör så här

  1. Ugn: 225 grader
  2. Putsa fläskfilén och skär den i 11-12 tjocka skivor som du plattar till lite. Bryn filéskivorna på ganska hög värme några minuter på varje sida, krydda med salt och svartpeppar och lägg dem i en smord ugnsfast form.
  3. Putsa/borsta potatisen och dela den på hälften, därefter skär du klyftor av varje halva. Blanda oljan med kryddorna (inte saltet) och doppa varje potatisklyfta i oljekryddblandningen och lägg dem i en smord långpanna. Salta.
  4. Lägg nu en skiva vitlöksmör på varje fläskfilébit och sätt in formen i nederst i ugnen. Sätt in långpannan med potatisklyftorna överst i ugnen. Ugnsstek i 15 minuter.
  5. Ta så ut båda formarna och vänd på potatisen och salta lite till. Lägg en skiva ost (jag använder Billinge) på varje fläskfilébit. In i ugnen med båda formarna igen i ca 20-25 minuter.
  6. Klart!

Kommentarer

Blir nog detta på nyårsafton.. :)
Låter jättegott!Tänkte göra den påsöndag. Vill bara veta hur mycket krydda du har i oljeblandningen.
Detta var väldigt gott. Tack! Kommer att göra flera gånger. Jag hade pepparsås till och det vart lite för mäktigt. Det behövs ingen sås, det var läckert ändå.
Hade detta på nyårsmenyn igår. Smakade utmärkt! Tack för receptet!
Lagade Kottet enligt ditt recept och det smakade jatte gott. Men jag gjorde potatisen med rosmarin istallet.
Hur mycket av varje krydda brukar ni använda.
Kul att du gillade receptet lisled. :) Tack så mycket för kommentaren! Jo, det är naturligtvis mindre tidsödande att blanda ned potatisklyftorna i en skål med oljan och kryddorna, jag skrev aldrig det i receptet men det har du rätt i. :) Roligt att du gillade kryddningen!
Tack för ett fantastiskt gott recept! Så enkelt att göra. Kryddningen på potatisen var såå god! Fast jag doppade dem inte en och en, det verkade lite tidsödande, utan oljan med kryddorna la jag i en stor skål och sen ner med alla potatisklyftorna och rörde om. Det blir betyg 5.
Vad roligt att det smakade Kicki! :) Tack så mycket för din kommentar och röst. Jag redigerade just receptet också då jag såg att jag missat att skriva ugnsgrader.
Supergott!!!! KOmmer att göra detta fler gånger. / Kicki
Jag glömde nämna att vitlöksskyn som blir i fläskfiléformen öser du över köttet. Eller varför inte blanda ned den i en sås du serverar till, t.ex Bearnaisesås? Smaklig måltid! :)

Liknande recept