Fransk potatisgratäng

Perfekt gratäng som man kan förbereda dagen innan.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 1/2 kg potatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2-3 dl riven ost

Gör så här

  1. Dagen före:
  2. Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.
  3. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör om då och då.
  4. Häll potatisblandningen i ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.
  5. Serveringsdag:
  6. Sätt ugnen på 175°. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.

Kommentarer

Jag har två gratänger på gång till nyårsmiddagen 2013. Det ser lovande ut, krämigt och fint. Jättebra att kunna förbereda i god tid.
Tack för ett bra recept! Lagade det idag, la till en lök och bytte 3 dl vispgrädde mot 3,5 dl mellangrädde. Gick utmärkt. Min potatisgratäng fick bara vila en timme innan den åkte in i ugnen men det verkade inte göra nåt, den blev god.Jag har ingen matberedare, men en osthyvel gick utmärkt :)
denna verkar jätte god ! har aldrig testat att ha ost på potatisgratäng förut! (:
Fantastiskt god och helt perfekt att man kan förbereda den i god tid innan. Jag använde Becel 7 % istället för vispgrädde och den blev krämig och god ändå. Använde också 17% ost
Mmmmmm denna potatisgratäng slår alla med hästlängder.Alla jag bjudit den på älskar den.(säger de iaf) Elis

Liknande recept