Fruktsoppa med yoghurtglass

mummms

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Fruktsoppa:
  • 5 dl vatten
  • 2 ½ dl Dansukker socker
  • 3/4 dl Dansukker Ljus sirap
  • 300 g jordgubbar (färska eller frysta)
  • 3 rabarberstjälkar (färska eller frysta)
  • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1 lime
  • Yoghurtglass:
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 3/4 dl Dansukker socker
  • 1 1/4 dl Dansukker Ljus sirap
  • 2 ½ dl yoghurt

Gör så här

  1. Fruktsoppa:
  2. Koka upp vatten, socker och sirap. Skala rabarberna och koka dem mjuka i sockerlagen. Sila av lagen och låt den kallna något. Rensa 200 g jordgubbar och finhacka. Häll lagen över jordgubbarna och låt stå i kylen i 2 timmar. Sila blandningen genom en finmaskig sil och smaka av med limesaft. Rensa resten av jordgubbarna och skär dem i lagom stora bitar. Lägg ner jordgubbarna i soppan strax före servering.
  3. Yoghurtglass:
  4. Koka upp vatten, socker och sirap. Låt det koka tills sockret har löst sig. Kyl lagen och sila ner den i yoghurten. Kör glassen i en glassmaskin eller ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum. Servera en kula yoghurtglass i den kalla soppan.
  5. Du kan byta ut rabarberna mot 3–4 päron eller äpplen (skalade, urkärnade och skurna i bitar). Om du inte vill göra sylt av den överblivna frukten kan du använda den till glass.
  6. Gör sylt av resterna: lägg rabarber och jordgubbar i en gryta. Häll över 100 g Råsocker och saften av en halv till en hel citron (efter smak). Låt blandningen småputtra på låg värme i 15–20 minuter. Härligt som marmelad på mackan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept