Gambisk ris och köttgryta

När jag gjorde praktik på ett dagis på november/december 95 fick jag av den gulliga kokerskan Mariama ett recept på gambisk köttgryta som är underbart enkelt, räcker till en halv armé och inte kräver så mycket arbetsinsatser. På orginal heter den cheep bi jaap, vilket hon översätter till: Gambisk ris och köttgryta

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1-2 köttbuljongtärningar
  • ca 1 kg kött med eller utan ben
  • 150-500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • Vitlök efter behov
  • Salt efter behov
  • 2 dl matolja
  • 2-3 lagerblad
  • ½ kg ris
  • 1½-2 l Vatten

Gör så här

  1. Ta fram en gryta. Bryn köttet, skuret i bitar, i oljaoch tillsätt löken, krossade tomater och puré. Rör ihop till den blir som en tomatsås, tillsätt sedan vatten och kryddorna och lagerblad och köttbuljong. Låt koka i 15-20 minuter, tillsätt riset i grytan och koka ytterligare 20 minuter. Fiska upp lagerbladen och servera.

Kommentarer

Efter en testvägning är svaret: 5,5dl
hur mkt är ett halvt kilo ris i dl

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…