Gravad lax special

Vanlig gravlax i all ära den är underbar. Men ibland vill jag ha en lite fastare lax med mer smak. Detta recept knåpades ihop för 10 år sedan, efter otaliga mindre lyckade försök. Fast i köttet som en kallrökt lax, men ändå saftig och mycket smakrik. Är nu ett stående inslag till Påsk, Midsommar, Jul och Nyårsbordet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg laxfiléer (2 stycken)
  • ½ dl salt
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vitpeppar grovmald
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 tsk vitlökspeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 50 g dill (2 knippen)

Gör så här

  1. Dra med pincett ut alla småben som eventuellt sitter kvar.
  2. Blanda salt, socker och alla pepparsorter.
  3. Finhacka dillen.
  4. Lägg ¼ av saltblandningen och dill i botten på en form med kanter.
  5. Lägg en filé med skinnsidan neråt i formen, lägg på ¼ av saltblandningen och ½ av dillen.
  6. Lägg ¼ av saltblandningen på filé 2 och lägg på filén med köttsidan neråt på filé 1.
  7. Jag brukar lägga ihop dem skavföttes så att det blir jämntjocka.
  8. Sprid resten av saltblandning och dill över.
  9. Sätt folie på formen och sätt i kylen minst 2 dagar gärna 3.
  10. Vänd filéerna 2 gånger per dag.
  11. Skrapa av kryddorna och skiva tunna skivor diagonalt.
  12. Servera med stuvad potatis eller som toast med gravlaxsås.
  13. Häller 1 vecka i kylskåp, eller 3-4 månader fryst.

Kommentarer

Jag hade missat måttenhet på salt och socker. Det är nu åtgärdat. La även in en bild på laxen ihop med gräddstuvad purjopotatis.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…