Grevens Laxqueneller

"Ljuvligt", "fantastiskt" och "underbart" är bara några av alla vackra ord när denna goda rätt serverats.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 tsk salt
  • 3 krm citronpeppar
  • Sås:
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2½ dl fiskbuljong
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 tsk senap
  • 2 tsk tomatpuré
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2-3 msk vitt vin
  • Nyriven parmesanost
  • 2-3 msk klippt gräslök

Gör så här

  1. Skär laxen i mindre bitar.
  2. Lägg dem i mixer och finfördela köttet.
  3. Häll på grädde och äggula.
  4. Krydda med salt och citronpeppar.
  5. Kör snabbt till en slät smet.
  6. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla!
  7. Forma 12-16 ovala bullar (doppa både hand och sked i kallt vatten) och lägg över i smord form.
  8. Lägg ett smort papper över och grädda i 150 grader,
  9. ca 15 minuter.
  10. Fräs smör och vetemjöl till såsen och späd med fiskbuljong och grädde.
  11. Smaka av med senap, tomatpuré, salt, nymalen peppar och en skvätt vin.
  12. Låt såsen koka 7-8 minuter, späd med spadet från fiskformen och smaka av igen.
  13. Hit kan rätten förberedas!
  14. Lägg quenellerna i smord gratängform och slå såsen över.
  15. Riv färsk parmesanost eller annan god gratängost över och gratinera i drygt 225 grader tills allt blivit varmt och ytan fått färg, ca 10 minuter.
  16. Strö gräslök över och servera med nypotatis (om möjligt).

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@lennali

Jack Daniels glaze

En söt, thaiinspererad glaze som serveras till både grillat kött, lax och kyckling. Den är söt men man serverar en klick Créme Fraiche (bryter…

@calvaro

Smaskig laxlasange

Ett recept som blev till efter principen ”man tager vad man haver”. Gillas även av barnen. Lite mer smak än de traditionella laxlasagnerna.