Grillad fisk

Grillad fisk passar bra såväl vid lägerelden som vid trädgårdsgrillen och även vid middagsbordet. Tips: Snitta på den färdiga fisken skinnet längs rygglinjen och tag bort alla fenor. Lossa försiktigt en filet från ryggbenet, Börja från skjärten, så lossnar sidobenen lätt tillsammans med ryggbenet. Lossa sedan försiktigt ryggbenet från den andra fiskhalvan på motsvarande sätt och du har en i det närmaste benfri anrättning.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 st foreller eller öringar om ca 400 g/st
  • ½ dl salt
  • 1 msk vetemjöl
  • vitpeppar helst nymald
  • 2 msk hackad färsk dill

Gör så här

  1. Saltlake: Lös upp ½ dl salt i ½ liter kallt vatten. Rensa och fjälla fisken men låt gärna huvudet sitta kvar. Skär med skarp kniv tre snitt genom skinnet på båda sidorna. Lägg fiskarna i en tät plastpåse och tillsätt saltlaken. Slut till påsen. Se ill att saltlaken täcker fisken. Låt fisken ligga i saltlaken 1-1½ timme. Torka av fisken med hushållspapper och pressa då ut så mycket lake som möjligt. Mjöla fisken lätt på skinnet och gnid in mjölet, samt peppra den såväl ut- som invändigt. Fyll varje fisk med 1 msk nyhackad dill. Grilla på galler eller med halster ca 5-7 minuter på varje sida. (Grillar du i ugn med grill, så är 225 grader lämplig temperatur) När fisken är guldbrun och fiskköttet lätt kan lossas från ryggbenet är fisken färdig. Servera gärna med nykokta grönsaker och/eller kokt potatis (eller, vid brasan, foliebakad potatis!). Smaklig måltid!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept