Grillade revbensspjäll med honung & ingefära

Genom att koka spjällen dagen innan så blir de extra möra och går fort att grilla. Om du vill ha extra röksmak tillsätt rökt paprika, rökt chili eller några droppar hickory liquid smoke i kokvattnet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½ kg tjocka revbensspjäll
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor, delade
  • 1 msk salt
  • 5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
  • 20 svartpepparkorn
  • Honung- & ingefärsglaze:
  • ½ dl honung, flytande
  • ½ dl soja eller teriyakisås
  • ½ dl chilisås
  • 1 msk sambal oelek
  • 1-2 msk färsk ingefära, riven

Gör så här

  1. Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det just täcker. Koka upp och skumma om det behövs. Tillsätt lök och kryddor, koka ca 1,5 timme eller tills benen börjar lossna. Låt gärna köttet svalna i spadet. Passar bra att förbereda dagen innan, ställ hela grytan i kyl över natten. Buljongen går bra att spara och koka soppa på.
  2. Tänd grillen i god tid. Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat innan grillningen. Grilla spjällen hela eller i bitar, ca 3-4 minuter per sida. Pensla med glaze mot slutet av grillningen.
  3. Smaksättningen på glaze begränsas bara av fantasin, använd det som finns hemma tex går det bra att byta ut soja mot hoisinsås eller färdig barbecuesås och smaksätta med senap, äppeljuice, rökt paprika, torkad lök eller vitlök.
  4. Stugtips: Skaka ihop glazen i en burk med tättslutande lock.

Kommentarer

Jättegott! Har gjort det ett antal ggr sedan förra sommaren. Kokar det alltid dagen innan. Detta tillsammans med rostade ugnsrotfrukter, sallad och coleslaw, mmm...
Låter lätt och gott. Bra att kunna använda ingredienser, som finns hemma och att köttet kan förberedas dagen före. Ska prova receptet vid grillen i Midsommar. och även glacen till annat kött vi grillar. Tack för receptet. Kanske buljongen kan användas till morots- el. broccolisoppa. De enda sopporna jag brukar göra. Kanske någon har några andra förslag.

Liknande recept

@jan-q

Leilas godaste revbensspjäll

Revbenspjäll som är saftiga, smakrika och alldeles underbart goda på julbordet. Revbensspjällen kokas först mjälla och sedan glaseras de i ugnen. Att förkoka revbensspjäll…

@masseborglund

Grillmarinad Mazzola

En grillmarinad använder man för att möra och smaksätta kött. Den här speciella marinaden påminner mycket om den marinad man använder på affärerna där…