Grönsakssoppa med pistou

En fransk bondsoppa som är fantastisk god och matig. Ett gott surdegdbröd och ett glas rött sitter perfekt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 små morötter
  • 2 potatisar
  • 100 g sockerärtor
  • 100 g frysta gröna ärtor
  • 1/2 zucchini
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 1 selleristjälk
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 ½ l höns-/grönsaksbuljong
  • 1 lagerblad
  • 200 g konserverade körsbärstomater
  • 150 g risoni eller annan soppasta
  • Pistou:
  • 1 kruka basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl olivolja
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Börja med pistoun.
  2. Kör alla ingredienser med en stavmixer i en skål. Täck med plastfolie och ställ i kylen.
  3. Skala potatis och morötter. Slanta mörötterna och klyfta potatisen som sen delas på mitten. Dela zucchinin på längden och skiva den och sellerin.
  4. Grovhacka både vitlök och gul lök.
  5. Hetta upp smör och olja i en gryta. Fräs den gula löken tills den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt vitlök, potatis och morötter och fräs ytterligare någon minut.
  6. Tillsätt buljongen och koka upp. Sjud sedan i 5 minuter innan zucchini, selleri, tomater, kryddor och pastan* läggs i. Koka nu på svag värme i ca 11-12 min. Lägg i sockerärtorna när 5 min återstår och de frysta ärtorna strax före serveringen.
  7. Servera med pistoun, hyvlad parmesan och ett gott vitt bröd med ringlad olivolja på.
  8. * om pastan är av den typen som skall koka i 11 min. Annars får man anpassa tiden.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…