Halstrad gösfilé med rödbetssås

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ca 700 g benfri fjällad gösfilé (med skinnet kvar)
  • 1-1 1/2 tsk salt
  • olja till pensling
  • Rödbetssås:
  • ca 2 dl finskurna färska rödbetor
  • 1 schalottenlök i bitar
  • 1 grönsaksbuljongtärning + 2 dl vatten
  • 1/2 dl crème fraiche
  • ca 75 g mjukt smör
  • 1-1 1/2 msk ljus fransk senap
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • Tillbehör:
  • ca 1/2 dl grovklippt gräslök
  • nyriven pepparrot
  • kokt eller kokt pressad potatis

Gör så här

  1. Börja med såsen: Skär rödbetor och lök i mindre bitar och koka dem mjuka tillsammans med grönsaksbuljongtärning och vatten ca 10 minuter. Slå allt i en matberedare och kör till en slät purésås. Koka upp såsen tillsammans med creme fraiche och vispa i det mjuka smöret klickvis. Smaksätt slutligen med senap och cayennepeppar och såsen är klar. Elda på grillen eller hetta upp en gjutjärnspanna eller grillpanna. Skär gösen i portionsbitar, krydda med salt och pensla lätt med olja. När du har maximal värme på grill eller panna, lägg på och halstra gösfiléerna med skinnsidan ner först, 2-3 minuter på varje sida beroende på värme och fiskens tjocklek. Fördela fisken på 4 tallrikar med såsen omkring, strö gräslöken över och toppa fisken med nyriven pepparrot. Bjud potatis till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@ullac

Fisksoppe-gryta

Detta är ett mellanting mellan fiskgryta och soppa. Äts i djupa tillrikar. Man kan byta ut grönsakerna, man behöver ju inte alls ha både…