Havreflarntårta med persiko och mascarponekräm

En tårta med krämig mascarponegrädde mellan frasiga havrebottnar. Tårtan toppas med karamelliserade persikor som ger tårtan en fruktig frisk kolasmak.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 2 msk socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk mjölk
  • Fyllning och topping:
  • 1 burk konserverade persikor, 500 g avrunnen vikt
  • 250 g mascarpone
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 dl socker
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Börja med bottnarna.
  2. Rita två rundlar, ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en bunke och rör ner resten av ingredienserna till bottnarna.
  4. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna.
  5. Grädda en plåt i taget i 175 grader i mitten av ugnen i drygt 10 minuter. Låt svalna helt.
  6. Låt persikorna rinna av och mosa sedan två av halvorna grovt till fyllningen.
  7. Rör ner persikomoset i mascarponen och vispa grädden luftig.
  8. Vänd ner grädden i mascarponeblandningen och bred ut fyllningen på den ena havrebottnen.
  9. Lägg den andra bottnen ovanpå.
  10. Skiva resten av persikohalvorna och pudra dem med potatismjölet.
  11. Mät upp sockret i en vid, tjockbottnad kastrull och låt det bli lite gyllenbrunt på hög värme.
  12. Tillsätt smöret och låt det fräsa lite.
  13. Sänk värmen ordentligt, tillsätt persikoskivorna lite i taget och låt dem puttra i karamellen.
  14. Sockret klumpar sig lätt, men det är bara att låta det sakta smälta igen på låg värme.
  15. Toppa havretårtan med de karamelliserade persikoskivorna och servera direkt.
  16. Det går att förenkla receptet genom att dekorera tårtan med persikorna direkt, utan att karamellisera dem.

Kommentarer

Jättegott att fylla bottnarna med mosad banan och grädde

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…