Helgstek på älg

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg älgstek av kalv
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 3 dl lättöl
  • 2 tsk krossade enbär
  • Sås:
  • 3 dl sky
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl grädde
  • 1 dl trattkantareller
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hetta upp en stekpanna och bryn älgsteken runtom i smör. Lägg därefter steken i en stekgryta. Skala löken och skär i klyftor. Skala moroten och skär i mindre bitar. Lägg ner lök och morot i grytan, krydda och späd med hälften av ölet, lite i taget. Låt steken småputtra under lock i ca 1 1/2–2 timmar. Vänd steken under tiden och späd med resten av ölet.
  2. Sila av skyn och mät upp i en gryta. Vispa ihop mjöl och lite vatten till slät redning. Koka upp skyn och rör ner redningen. Koka några minuter. Tillsätt grädde och kantareller.
  3. Låt koka en liten stund och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med potatismos, helst av mandelpotatis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@vinklubben

Coq au vin

En trevlig och smakrik kycklingrätt med sidfläsk, vitlök och rödvin. Tillsammans med potatispuré och ett glas Roodeberg får du en perfekt middag.