Helstekt kalkon á la Ingelsta

...som den engelska traditionen påbjuder på "Christmas Day" så äter vi alltid på kalkon...25 december och bordet dukat med var sin "Christmas Crackers"...

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg
  • 1 citron
  • ½ dl smält smör
  • Salt
  • Peppar
  • Kinesisk soja
  • Fyllning:
  • 1 påse, 200-250 g katrinplommon
  • 1 knippe persilja
  • 3 äpplen, klyftade
  • Till braspannan:
  • 2 dl vatten
  • 2 gula lökar, i bitar
  • 2 morötter, i bitar
  • 5 enbär, torkade
  • Till såsen:
  • 3 dl grädde
  • Vetemjöl till redning
  • Portvin/portvinsgelé
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. * Ugn 225 grader.
  2. **Ugn 175 grader.
  3. Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”.
  4. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan.
  5. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om.
  6. * Stek i 225 grader i 30 minuter.
  7. **Ta ut braspannan och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär.
  8. Stek vidare med ryggen uppåt.
  9. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen.
  10. Fyll på med mer vatten om så behövs...
  11. OBS! Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon.
  12. Innertemperatur på bröst bör vara 65 grader och på lårköttet 75 grader. Hit kan kalkonen förberedas.
  13. Sila skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat.
  14. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150 grader varm ugn.
  15. Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev. mer buljong till önskad mängd. Red av med mjöl. Smaka av med salt, peppar och portvin eller portvinsgelé.
  16. Servera kalkonen med hasselbackspotatis, kokt eller stekt potatis, sås, brysselkål, sparris, majs, rödkål och katrinplommon.

Kommentarer

Ska göra detta recept idag men har en fråga om temperaturen. På kalkonen står det att den ska vara 80 grader när den är klar, men i receptet 65?
Lagade detta igår på nyårsafton. Första gången jag har tillagat kalkon och det blev väldigt bra. Alla åt och tyckte det var så gott :D
Blev verkligen hur gott som helst. Förra året gjorde jag samma recept, men i stekpåse. Då blev det så där. Men i år följde jag receptet och det blev riktigt lyckat! Kalkonen blev jätte saftig och såsen var fantastisk god!
Gjorde det här kalkonreceptet på julafton. Hela familjen åt och tyckte det var jättegott!
Fantastiskt gott. Första gången vi gjorde kalkon och det blev galet mört och gott!
Gjorde detta i lördags till 16 personer, alla nöjda och belåtna SUPERGOTT
Supergott :)
Underbart god och det är ju så enkelt att laga! Men, fick nu tips på att tillaga kalkonen i 100 grader, 1 timme/kg (tycker nog den kan stå inne en tid till). Allstå mycket långsammare men blev himla saftig och god på det sättet. Så om du har tid så gör gärna det, gott!
Hade denna kalkon förra nyår -10, underbar alla tyckte verkligen om den. Blev så sugen på den idag,.köpte en kalkon på 5kg som ska tillagas efter detta recept. Den går utmärkt att frysa, så tusen tack för denna underbara kalkon.
Lagade kalkonen till släkten i helgen. Blev mycket uppskatat. Hade i ett par skedar svartavinbärsgele i såsen med portvin eftersom jag inte fick tag i portvinsgele, blev kanon.
Liten ugnspanna.
Vad meanr du med "braspannan"?
det låter ju smaskens! Men, vad menar du med "braskamin"?
Sååååå himla gott :)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…