Helstekt kalvkotlett med citron och rosmarinsky

Lyxa till det på nyår! Kalvkött är både magert och mört. Och som stek reder den sig i princip själv i ugnen!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1,5 kg hel kalvkotlettrad med ben eller 600 g om köttet är benfritt
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 2 citroner
  • Olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, grovmald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka vitlök och rosmarin fint tillsammans.
  3. Tvätta citronen och raspa det yttersta av skalet.
  4. Gör flera snitt med vass kniv i köttet och klappa in vitlök rosmarin och citronraspet. Gnid in rikligt med salt, olja och peppar.
  5. Häll vinet i en långpanna och lägg sedan i köttet så att det vilar på benet.
  6. Dela citronerna och lägg ner dem tillsammans med köttet.
  7. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen och se till att termometerns spets når mitten på steken.
  8. Sätt in i ugnen och låt köttet steka i cirka 1 timme.
  9. Ös då och då med skyn i bottnen.
  10. Kalvsteken är rosastekt vid 65 grader och genomstekt vid 70 grader.
  11. Ta ut steken och skär köttet i skivor.
  12. Färsk pasta eller ugnsrostad potatis är gott till.

Kommentarer

Låter jättegott, men vilket vin?? och hur mycket??

Liknande recept