Helstekt laxsida med murkelstuvning

Lax är fin festmat som alltid uppskattas av gästerna. Här serverar du lyxigt stora, härliga bitar av helstekt lax med en exklusiv och delikat murkelstuvning vid sidan om. Elegant och mycket gott.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 äggulor
  • 2 msk ströbröd
  • Murkelstuvning:
  • 1 - 2 burkar murklor i vatten
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 2½ dl tunn grädde
  • 2 msk portvin
  • 1/4 tsk timjan
  • 1 msk soya

Gör så här

  1. Ta bort ev småben i laxen. Skinnet ska vara kvar. Gnid in laxen med salt och skär den ev i portionsbitar. Fördela dem då tätt på ett ugnssäkert fat.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Rör samman äggulor, matfett och ströbröd och bred blandningen över laxen. Stek laxen i 200 grader, ca 25 minuter, så att den blir knappt genomstekt och får fin färg.
  3. Häll av vattnet från murklorna, spola dem i vatten en stund och hacka dem sedan fint eller grovt. Värm matfett i en tjockbottnad kastrull, lägg i murklorna och fräs dem några minuter så att de blir glansiga.
  4. Strö över vetemjöl, rör om och häll på grädde och portvin. Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda under lock minst 5 minuter. Krydda med timjan och soya och späd ev med vatten om stuvningen är för tjock. Dela laxen i 4 bitar om du har stekt den hel, lägg dem på tallrikar och servera med murkelstuvningen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept