Hemmagjord nyponsoppa

Gjord på riktiga nypon, inget pulver

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 7 dl färska nypon eller 5 dl torkade nypon, rensade och sköljda
  • 1,5 liter vatten
  • 1,3 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • Ca 10 sötmandlar

Gör så här

  1. Skölj nyponen väl. Är nyponen torkade krossar du dem lätt (krossa ej kärnorna).
  2. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt nyponen. Koka dem mjuka under lock i några minuter. Rör då och då så att nyponen går sönder.
  3. Nu ska du passera nyponen, dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Häll nyponen några i taget i en sikt sk chinoise. Den ser ut som en upp och ner vänd kon med hål i botten. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponkräm på andra sidan ner i en skål eller andra kastrull. Släng bort kärnorna och jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen. Det ska blir ca 1,3 liter nyponkräm - annars kan du spä med lite kallt vatten.
  4. Värm nyponkrämen i en kastrull och tillsätt sockret samt rör i potatismjölet. Låt precis koka upp under omrörning och ställ sedan åt sidan att kallna.
  5. Skålla och skala mandeln. Hacka mandeln i strimlor och lägg i soppan.
  6. Nu är nyponsoppan klar. Vanligast är att servera nyponsoppan kall med ex. mandelskorpor eller vanliga skorpor. Gott också med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…