Honungsgrillad kalkon/kyckling med äpple

Detta är en riktig festrätt. Fågel i kombination med vinbärsfyllda äpplen. Viktväktarrecept.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 skivor kalkonfilé à 125 g, alt. kycklingfilé
  • 3 dl höns- eller kycklingbuljong
  • Salt
  • Peppar
  • 1 msk flytande honung
  • 1 hel kryddnejlika eller 1 krm malen
  • ¼ tsk grovkrossad kummin
  • ¼ tsk malen ingefära
  • ¼ tsk malen kanel
  • ¼ tsk smulad timjan
  • 2 msk vinäger
  • 4 tsk lätt crème fraiche (jag brukar öka upp detta till ca 1/2 dl)
  • 4 små äpplen - inte allt för mogna
  • 6 msk frysta eller färska röda vinbär

Gör så här

  1. Ugn 225 grader och grillvärme.
  2. Putsa under tiden kalkon-/kycklingfiléen och lägg dem i kokande buljong ca 15-20 minuter.
  3. Skala under tiden äpplena. Tag bort kärnhusen men behåll dem i övrigt hela. Koka äpplena halvmjuka i lite vatten på svag värme. Ställ dem i en liten ugnsform och baka dem mjuka i ugnen 10-15 minuter.
  4. Tag upp kycklingfiléerna ur buljongen och låt dem droppa av. Flytta över dem till en liten ugnsform (det är bara bra om dom ligger trångt), salta och peppra lätt. Blanda honung, nejlika, kummin, ingefära, kanel och timjan och bred detta på filéerna. Sätt in under grillvärme ett par minuter och låt honungen karamelliseras och ge fin färg. Droppa över lite vinäger mot slutet.
  5. Blanda en sås av skyn i formen, crème fraiche och några msk av buljongen. (Det brukar kunna gå åt mer sås än man tror så jag brukar öka upp mängden sås med mer crème fraiche och mer buljong.).
  6. Ge ev. vinbären ett snabbt uppkok i vatten, och låt dem rinna av. Ställ äpplena på ett serveringsfat/varje tallrik och fyll sedan hålet efter kärnhuset med vinbär.
  7. Servera kalkonen tillsammans med ett vinbärsfyllt äpple och lite sås. Ev. kan man även servera ris eller potatis till.

Kommentarer

Hej går kalkonen att frysa?

Liknande recept

@emmalona

Emmas Moussaka

En smarrig grekisk middag som får en att längta bort till Medelhavets vackra stränder. Tar sin tid dock men som vi alla vet är…