Inbakad lax i smördeg

Detta recept kräver lite "pyssel" men är väl värt det. Har hittat receptet i en utländsk kokbok för 20 år sen. Jag gör rätten oftast till nyår eller påsk.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Ca 600 g kavlad smördeg
  • Fyllning:
  • Ca 500 g rökt lax
  • 2 dl grötris
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 4 hårdokta ägg
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ca 1/2 kruka dill
  • Till pensling:
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Koka riset mjukt 20 min i vatten + buljongtärningen.
  2. Sila bort eventuellt överflödigt vatten.
  3. Smaksätt med lite salt och peppar efter smak.
  4. Skala och hacka äggen och blanda med riset.
  5. Använd gärna äggskivaren så går det snabbt.
  6. Skär fisken i skivor eller mindre bitar.
  7. Hacka dillen.
  8. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  9. Skär smördegen så du får en undre platta ca 35x25 cm samt en övre ca 30x15cm. Skarva om det behövs. Pensla med ägg emellan. Spara överbliven deg.
  10. Varva ris, dill, fisk längs mitten på den undre plattan. Pensla kanterna med ägg.
  11. Lägg den övre plattan ovanpå. Pensla. Vik in kanterna och tryck med en gaffel så de hålls.
  12. Sporra ut remsor eller fiskar som du garnerar med. Pensla allt och grädda 40 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.
  13. Servera en god grönsallad till. Ät och njut!

Kommentarer

Hej Miire! Jag använder kallrökt lax, men det är en smaksak vad man vill använda. Det går bra vilken som :-)
Hejsan, Är det varmrökt lax eller kallrökt lax som man ska använda??
Åh, detta verkar jättefestligt och gott, lax och smördeg är ju bara så gott

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…