Inlagd lax i tre smaker

Lax med smak av apelsin och stjärnanis, äpple och kapris, rödkål och stilton. Ett litet annorlunda inslag på till exempel julbordet men även till påsk och midsommar...

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g laxfilé utan skinn
  • Apelsin & stjärnanis:
  • 1 stor apelsin
  • 5 st hela stjärnanis
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Äpple & kapris:
  • 1 stort rött juläpple
  • 2 msk kapris
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rödkål & stilton:
  • 1 ½ dl fin strimlad rödkål
  • 2 msk majonäs
  • ½ dl smulad Stiltonost
  • 1 msk gräslök

Gör så här

  1. Skär ner laxen i små kuber (ca 2x2 cm) och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Baka i ugnen på 60 grader i 15 minuter. Lägg sedan ut bitarna på tre fat (ett fat per marinad) och häll på marinaderna. Låt stå och dra i en timme innan servering.
  2. Apelsin & stjärnanis:
  3. Strimla apelsinskalet fint, tänk på att inte få med för mycket av det vita på skalet. Pressa juicen ur apelsinen och blanda skal, juice, stjärnanis, socker, salt och peppar i en skål. När sockret löst sig ordentligt häller du blandningen över laxbitarna. Täck med folie.
  4. Äpple & kapris:
  5. Tvätta äpplet och skär i små bitar, blanda med kapris, citronjuice, olivolja, salt och peppar. Låt marinaden stå och dra lite. Häll blandningen över laxen och täck med folie.
  6. Rödkål & stilton:
  7. Blanda rödkål och majonnäs i en skål och låt kålen mjukna lite. Blanda i hälften av osten. Lägg ut kålblandningen över laxen, strö över resten av osten och gräslöken. Täck med folie.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…