Italiensk filéfrestelse

Färgglad gratäng med fläskfilé och sås med färsk basilika.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • ca ½ tsk salt efter behag)
  • ca 2 krm peppar efter behag)
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk smör
  • 1 röd paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 2 dl basilikablad, spar några blad till garnering, eller 3 msk fryst basilika
  • 150 g riven gratängost
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • Garnering:
  • Ca 8 skivor parmesanost
  • Basilikabladen du sparat
  • 2 msk hackade valfria nötter

Gör så här

  1. Ansa filén från hinnor och krydda med salt, peppar och rosmarin. Bryn filén runtom i matfettet så den får färg runtom. Låt sakta steka ca 10 minuter.
  2. Skär filén i 1½ cm tjocka skivor. Ta bort kärnor och hinnor från paprikan och skär i strimlor. Skala och finhacka vitlöken, hacka basilikan, spara några blad till dekoration.
  3. Mixa hackad basilika med gratängost, matlagningsgrädde och crème fraiche så den blir ljusgrön. Lägg filén i smord ugnsfast form. Strö över paprika och vitlök, häll över basilikasåsen. Ställ in i ugn ca 15 minuter tills gratängen fått fin färg.
  4. Hyvla över lite parmesan och dekorera med basilikablad och hackade nötter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept