Jan-Boris Möllers vitlökssill

Ett enkelt sätt att göra egen sill. Efter att ha sett Jan-Boris göra detta på tv så har jag gjort det både till jul och påsk, varje år.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 7 ½ dl vatten
  • 5 dl 12% ättika
  • 5 dl socker
  • 2 hackade rödlökar
  • 20 svartpepparkorn
  • 20 skinnfria sillfilèer
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • ½ dl söt sherry
  • 3 klyftor vitlök

Gör så här

  1. Dag 1:
  2. Koka upp vatten, ättika och socker och när sockret löst sig så kyles lagen snabbt ner.
  3. Lägg sillen, löken och kryddorna i en karott och häll över lagen. Låt stå kallt 1 dygn för att benen ska mjukna.
  4. Rör ihop fil, crème fraiche, sherry och vitlök och låt stå kallt ett dygn.
  5. Dag 2:
  6. Blanda i sillen och låt det stå 2 dygn innan det serveras.

Kommentarer

Hej! Måste få tacka dig för ett bra recept på en god vitlökssill! Den smakade jättegott. När jag skulle göra den upptäckte jag att jag inte hade någon sherry hemma. Visste inte vad jag skulle ersätta den med, men för att få lite sötma så tog jag några nypor farinsocker! Jag fick göra som Kajsa Warg, man tagervad man haver! Hur som helst så blev sillen mycket god iallafall! Ett Gott Nytt Matår önskar jag dig! Mvh Birgitta
Har fått äran att arbeta med honom i två dagar i mitt liv och är ganska säker att detta är en toppen inläggning.

Liknande recept

@mrsc

Hot cross buns

Engelska bullar som man äter till påsk. Gärna rostade med smör. Det kyrkliga korset på toppen av bullen, förstärker man med lite kristyr.

@mrsc

Pretzel

Receptet har katolskt ursprung och serveras i bl a. södra Tyskland under påsk. Numera kan man köpa både salta och söta pretzel som streetfood…

@eery

Möckelsill

Första gången jag åt det här var hemma hos min mosters svärmor. Jag var bara tvungen att få receptet. Passar både till jul, påsk…