Jansson extra allt

Lite kaviar i grädden är hemligheten bakom den goda smaken. Och snåla inte med ansjovisen!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 700 g mjölig potatis med skal
  • 1 stor gul lök
  • Smör till stekning
  • 1 stor burk anjovisfiléer, 125g
  • Salt
  • 2 msk kaviar
  • 1 dl standardmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk ansjovisspad
  • 50 g smör
  • ¾ dl ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några mm tjocka (använd gärna mandolin om du har det) Strimla löken och fräs den mjuk i smöret.
  3. Varva potatis, lök och ansjovis (spara spadet) i en ugnssäker form eller i ugnssäkra portionsformar.
  4. Salta försiktigt, tänk på att både ansjovis och kaviar tillför salt.
  5. Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen eller formarna och fördela smöret i små klickar på toppen. Avsluta med ströbrödet.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk och vätskan kokat in.
  7. I portionsformar tar det ca 25 minuter. Låt formen stå minst 20 minuter före servering.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept