Janssons frestelse med lax (vanlig och i portionsformar)

Jag är inte förtjust i vanlig Janssons så jag letade och hittade detta recept. Jag gjorde den nu i portionsformar och det fungerade alldeles utmärkt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 200 g gravad lax
  • 1 ½ gul lök
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 2 msk smör till stekning och till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i strimlor, använd gärna matberedare. Skär gravlaxen i breda strimlor
  3. Hacka löken, smält lite smör i en panna och stek löken mjuk.
  4. Smörj en ugnsform på drygt en liter. Bottna formen med en tredjedel av potatisen. Salta lätt på varje potatislager men tänk på att laxen som den varvas med är ganska salt i sig.
  5. Lägg på hälften av gravlaxen och löken och täck med ytterligare ett lager potatis. Fördela resten av laxen och löken över, vrid några varv med pepparkvarn och avsluta med potatis. Häll på grädden. Grädda mitt i ugnen cirka en timme tills potatisen är klar och ytan gyllenbrun.
  6. Om man gör den i portionsformar, dvs dubbla muffinsformar, måste man tänka på att skära laxen och potatisen i mindre bitar. Lättare att få det snyggt i formarna. Man blandar alla ingredienser i bunke utom smöret som man klickar ovanpå. Använd sked för att portionera ut grädden i formarna. Ca 20-30 minuter i 175 grader i ugnen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@mrsc

Mjukt tunnbröd

I Jämtland bakas tunnbröd med kokt potatis i degen för att brödet skall bli lite segt och kunna vikas ihop med en fyllning. Kambröd…

@mammamariam

Tacokyckling

God och enkel kycklingrätt som passar perfekt då man t.ex. är hemma själv med barnen och inte kan stå särskilt länge i köket. Denna…