janssonsfrestelse

riktigt god

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1,2 kg god potatis i fina strimlor
  • 3 små gula lökar , hackade
  • 50 gr smör
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • en burk 450 gr Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben .
  • Salt
  • vitpeppar
  • Ansjovisspad
  • Ströbröd

Gör så här

  1. 1. Fräs löken mjuk i smör,i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
  2. 2. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
  3. 3. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.
  4. När man gör Janssons är det värt att lägga ned lite möda på att rensa hel ansjovis, men hinner man inte det så tar man filéer.
  5. Servera med ett gott knäckebröd och prova gärna med inlagda rödbetor och dijonsenap till.
  6. Tillagningstid: Janssons frestelse En och en halv timme

Kommentarer

Igår åt vi denna goda jansson igen. Vilken gång i årdningen vet jag inte. Supergott 👍
Den bästa Janssons jag ätit i mitt 59 åriga liv. Mina gäster lovordade den, så ett jätte stort tack för receptet.
Absolut den bästa jansson jag har smakat.
Underbart gott :
Lättlagat. Supergott
Supergod! Den godaste Janssons jag smakat ... Rekommenderas varmt .. Tack för receptet!!
Denna är jättegod!
Mycket god och uppskattad på jobbet när jag gjorde den dit. Många som är "kräsna" med Janssons tog om. Mycket beröm och lovord!!! En ny favorit!
Sweet! Tog dock en palsternacka o lite mindre potatis för en naturlig sötma
Mycket gott! Krämigt och gräddigt!
Seriöst den godaste Jansson jag ätit, o jag är stor fanatiker av Jansson! Kommer alltid bli denna från o med nu!!! Yum!
Mycket god Jansson, en favorit blir detta.
Riktigt god jansson. Vi laga den igår och den blev väldigt uppskattad. Resterna åt vi idag och den var om ännu godare idag. Kommer att laga toll den många gånger.
Jättegod och krämig! Enkelt recept, fast det var lite pilligt att rensa hela ansjovis, tror det blir filéer nästa år. Trodde att min jansson blev för salt, men det var helt perfekt dagen efter, julafton. Tack för ett bra recept!
Denna gjorde jag i helgen som gick och det var många av mina vänner som tyckte att det var den bästa Jansson dom smakat. Samma säger jag! Jag är inte så förtjust i ansjovis så jag tog lite mindre än hälften till dubbel sats (200 g). Kommer att göras fler gånger!
Denna var mkt god och uppskattad hos oss när den gjordes under påsk. Klart värd att rekommendera.
Bästa Janssons jag har smakat.

Liknande recept