Julstek på kalv med smak av glögg serveras med en mandelpotatispuré samt en gräddsås smaksatt rödvinbärsgelé

jul middag

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Kalvstek:
  • 1 st urbenad kalvstek , ca 1 1/2 kg , går även bra med oxstek
  • 3 dl glögg
  • 10 st hela nejlikor
  • 3 st lagerblad
  • 2 tsk malen pomerans skal
  • smör
  • olja att steka i
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • Mandelpotatispuré:
  • 800 g mandelpotatis
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 100 g Västerbottensost
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • Gräddsås:
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 4 dl gräddmjölk ( 3 d l mjölk samt 1 dl grädde)
  • 2 dl kalvfond
  • 1 msk Kikkomans soja
  • 1 msk rödvinbärsgelé

Gör så här

  1. Kalvsteken:
  2. 1. Bind upp kalvsteken med steksnöre. Lägg steken samt kryddor och glögg i en plastpåse i kylen över natten. Minst i 8 timmar.
  3. 2. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. 3. Ta ut steken ur marinaden och torka bort överflödig glögg med hushållspapper. Salta och peppra.
  5. 4. Lägg steken i en stekpanna och bryn köttet tills dess att köttet blir gyllenbrunt på kanterna.
  6. 5. Lägg steken i en ugnssäker form och placera den i nedre delen av ugnen i ca två timmar, eller tills innertemperaturen är 65-70 grader.
  7. 6. Låt steken vila i ca 10 minuter. Ta bort snöret och skär upp steken i tunna skivor.
  8. 7. Smaka av med salt nymalen vitpeppar
  9. Mandelpotatispuré:
  10. 1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Koka till dess att den är mjuk.
  11. 2. Värm upp mjölk och smör.
  12. 3. Vispa mandelpotatisen med en elvisp, häll i den varma mjölk/gräddblandningen i potatisen.
  13. 4. Vänd ner Västerbottenosten.
  14. 5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
  15. Gräddsås:
  16. 1. Värm upp gräddmjölken
  17. 2. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet låt koka ihop. Späd med gräddmjölken.
  18. 3. Vispa till en slät sås, späd med kalvfonden.
  19. 4. Smaksätt med gelé, soja samt salt och nymalen vitpeppar.
  20. 5. Låt småkoka i ca 5 minuter innan den serveras
  21. Upplägg av varmrätt:
  22. 1. Lägg steken på en skärbräda, och skiva upp.
  23. 2. Servera puré samt sås i skålar, låt gästerna ta själva.
  24. 3. Man kan med för del servera kokta grönsaker till.

Kommentarer

Denna steken blev jag bjuden på hemma hos en kompis. Den var helt underbar. I moset hade vi vitlök istället gör ost. En klar femma

Liknande recept