Kalkon med korv och potatismos

Denna kalkonrätt går inte av för hackor. Serveras med korv och potatis. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 kg färsk kalkon
  • 2 isterbandkorvar
  • 2 svenska rökta korvar
  • 1 kg kokt potatis
  • 2 äpplen
  • 2 hackad lökar
  • Smör till stekningen
  • Sås:
  • 2-3 dl steksky från kalkonen
  • 5 dl vispgrädde
  • 4-5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • 1 msk socker
  • Potatismos:
  • 1½ kg potatis av mjölig sort
  • 1 tsk salt/liter vatten
  • 50-75 g smör/margarin
  • 1 dl mjölk
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1½ tsk salt
  • 1 ½ krm nymalen vitpeppar
  • Philadelphiaost, ska blandas i efter själva tillagningen.
  • 200-300 g sparris
  • 1 Citron
  • 100 g hackad mandel

Gör så här

  1. Lägg den färska kalkonen i vatten i cirka 20 min.
  2. Stek korv, lök och äpplen tillsammans i en stekpanna tills det har fått färg.
  3. Fyll blandningen "stuffingen" i kalkonen.
  4. Bind ihop benen med gumpen.
  5. Smält smör i en braspanna.
  6. Lägg kalkonen i en braspanna
  7. Salta och peppra utvändigt
  8. Grädda kalkonen med stuffingen i ugnen på 175 grader i cirka 5 timmar. Du bör räkna med 1 timme per kilo.
  9. Under själva gräddningen av kalkonen ska du hela tiden pensla den med smält smör för att få en god stekyta och späda med vatten i braspannan med jämna mellanrum.
  10. Koka sparris i citron med smör och hackad mandel.
  11. Potatismos:
  12. Koka potatisen.
  13. Slå av vattnet.
  14. Mosa potatisen med elvisp.
  15. Lägg i en klick smör, grädde, mjölk och kryddor. Vispa med elvisp
  16. Lägg i lite Philadelphiaost allra sist och rör om.
  17. Sås:
  18. Blanda till en sås gjord på redningen från kalkonen blandad med grädde.
  19. Vispa ihop en redning med mjölk och mjöl.
  20. Vispa ner redningen i såsen och krydda med salt, peppar och socker.
  21. Smaklig spis!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept