Kalkonpaj med aprikoser

Läcker och god paj med kryddor som ger smak av julen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 300 g kalkonfilé
  • 3 dl strimlad purjolök
  • Smör till stekning
  • 3 dl riven lagrad ost
  • Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk malen ingefära
  • ½ tsk malen kanel
  • 1 krm malda nejlikor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 125 g mjuka torkade aprikoser
  • Pensling:
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Arbeta ihop siktat mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme.
  2. Tryck ut 2/3 av degen i en form med löstagbar kant 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt både bottnen och degbiten vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
  4. Skär kalkonfilén i små tärningar. Skölj och strimla purjolöken. Fräs kalkon och purjolök i en stekpanna med smör. Fördela kalkonfräs och riven ost i pajskalet.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor och häll i pajskalet. Kavla ut resten av degen på mjölat bord. Sporra ut remsor och lägg dem i ett rutmönster över pajen. Lägg en aprikos i varje ruta. Pensla degremsorna med uppvispat ägg.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter, tills fyllningen stannat och pajen har fått fin färg.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…