Knaprig tomatgratäng

Här lagas tomater så som man vill ha dem i Italien och Sydfrankrike - under ett läckert och knaprigt osttäcke.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g solmogna fasta tomater
  • 1 msk smör eller margarin
  • ½ tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippa persilja
  • Några kvistar timjan eller basilika
  • 1½ dl riven parmesanost
  • 75 g ströbröd
  • 1½ dl olivolja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Skölj tomaterna och skär dem tvärs över i centimetertjocka skivor. Smörj en rund, ugnsfast form med ½ tsk matfett och lägg tomatskivorna lite ovanpå varandra i formen. Krydda ordentligt med salt och peppar.
  2. Skala lök och vitlök. Skär löken i fina ringar och tärna vitlöken fint och strö det över tomaterna. Skölj och skaka örtkryddorna torra. Nyp av bladen och strimla dem fint med en vass kniv.
  3. Blanda samman en pasta av parmesanost, ströbröd, örtkryddor och olja och smaka av. Beroende på lagningstid kan parmesanosten vara olika stark. Fördela pastan över tomaterna.
  4. Gratinera 30 minuter i het ugn, tills ostblandningen blivit läckert gyllenbrun.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…