Köttfärsgratäng

Gott, enkelt för vardag och fest. Serveras med en god sallad. Både öl och rött vin är gott till.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 mellanstor purjolök
  • 1 pkt bacon (ca 140 g)
  • 6 medelstora potatis
  • 600 g köttfärs
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk senap
  • 1-4 st vitlöksklyftor
  • 3 dl kaffe- eller matlagningsgrädde
  • 2 dl standard- eller mellanmjölk
  • 1 dl riven ost

Gör så här

  1. Finstrimla purjolöken, klipp baconet i strimlor, skala och skiva potatisen. Fräs köttfärsen, purjolöken och baconet. Krydda men var försiktig med saltet baconet innehåller också salt. Pressa i vitlök efter egen smak och blanda ner senapen. Varva köttfärsröran och potatisen i en ugnsäker form (helst med lock). Blanda grädde och mjölk och häll över. Strö över osten. Gräddas i ugn i 200 grader i ca 1 timme eller tills potatisen är färdig. Denna kan göras i förväg, men korta gräddnings tiden med 20-30 min. och grädda den färdig precis innan ni skall äta den.

Kommentarer

Väldigt enkel att göra och himla god! Kommer absolut göra denna igen!
Det är alltid bra med gratänger lätt att göra när man är många. Den här var jättegod tyckte hela familjen speciellt sonen som åt så länge det fanns kvar.
Det bästa med denna gratängen det var att få se min småkräsna dotter äta och äta och äta. Högt betyg från oss!
mycket god gratäng, den kommer att vara återkommande på vårt matbord.

Liknande recept