Kokt kyckling eller höns

Ett recept från min svärmor jättegott

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kyckling1-1½ kg eller 1 höns ca 1½ kg
  • 1-2 gula lökar eller en liten purjolök
  • 1 morot eller en burk med baby morötter
  • 1½-2 l vatten
  • 2-3 tsk salt
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor men går bra och ta lite mer
  • 1 lagerblad går bra att ta fler persiljestjälkar

Gör så här

  1. Fågeln kan kokas hel eller i halvor.Tina fryst fågel.Skala och skär löken i klyftor eller snitta,Skölj och skär purjon i bitar.Skala och skär moroten i bitar (eller lägg bara i baby morötterna i grytan)
  2. Kyckling: Koka först upp vatten,salt,kryddor och grönsaker i minst 10 minuter.Lägg i kycklingen.Koka under lock på svag värme hel kyckling 45-60 minuter, halvor 30-40 minuter den kortare tiden om kycklingen skall kallna i spadet.
  3. Höns: Koka upp hönset i vatten och salt.Skumma.Tillsätt sedan kryddor och grönsaker.Koka under lock på svag värme tills lårköttet är mört,cirka 2 timmar. Hönset kan även tryckkokas. vattnet ska då nå upp till hälften av fågeln.Cirka tid 30-40 minuter
  4. Tag upp fågeln tag bort skinnet och dela den i portionsbitar.Sila buljongen skumma av fettet.Håll köttet varmt. servera med ris eller potatis,sallad och en passande sås.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept