Krämig laxtårta

Perfekt tårta till påskbordet. Eller till kalaset. Supergod

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g kavring
  • 75 g smör eller margarin
  • Fyllning:
  • 400 g krämig färskost, t ex Philadelphia
  • 3 dl crème fraiche
  • 200 g strimlad lax, gravad eller kallrökt
  • 3 msk färskriven pepparrot
  • 1 ask krasse, finklippt
  • 3 gelatinblad
  • Garnering:
  • Ca 250 g lax i skivor
  • 1 skivad citron
  • Rasp av 1 lime
  • Dillvippor

Gör så här

  1. Skär bort kanterna på brödet, skär det i mindre bitar och kör dem i en matberedare till en smulig massa. Smält matfettet och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en smord form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Rör samman färskosten med crème fraiche, tillsätt laxstrimlor, pepparroten och krassen. Blanda om. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Ta upp och krama ur lätt. Lägg dem i en kastrull med några droppar av blötläggningsvattnet att smälta i. Låt blandningen smälta försiktigt på svag värme. Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen och blanda om ordentligt. Häll fyllningen i formen och släta till ytan. Låt stå kallt minst 5 timmar innan den serveras. Garnera strax före servering, med laxrosor, citronskivor, limerasp och dillvippor

Kommentarer

Mums!! Så himla god och lättlagad. Gjorde den dagen innan och garnerade innan servering. Kommer absolut att göra tårtan igen. Full pott såklart. Tack för receptet.

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…