Krämig laxtårta

Perfekt tårta till påskbordet. Eller till kalaset. Supergod

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g kavring
  • 75 g smör eller margarin
  • Fyllning:
  • 400 g krämig färskost, t ex Philadelphia
  • 3 dl crème fraiche
  • 200 g strimlad lax, gravad eller kallrökt
  • 3 msk färskriven pepparrot
  • 1 ask krasse, finklippt
  • 3 gelatinblad
  • Garnering:
  • Ca 250 g lax i skivor
  • 1 skivad citron
  • Rasp av 1 lime
  • Dillvippor

Gör så här

  1. Skär bort kanterna på brödet, skär det i mindre bitar och kör dem i en matberedare till en smulig massa. Smält matfettet och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en smord form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Rör samman färskosten med crème fraiche, tillsätt laxstrimlor, pepparroten och krassen. Blanda om. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Ta upp och krama ur lätt. Lägg dem i en kastrull med några droppar av blötläggningsvattnet att smälta i. Låt blandningen smälta försiktigt på svag värme. Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen och blanda om ordentligt. Häll fyllningen i formen och släta till ytan. Låt stå kallt minst 5 timmar innan den serveras. Garnera strax före servering, med laxrosor, citronskivor, limerasp och dillvippor

Kommentarer

Mums!! Så himla god och lättlagad. Gjorde den dagen innan och garnerade innan servering. Kommer absolut att göra tårtan igen. Full pott såklart. Tack för receptet.

Liknande recept

@mrsc

Grebbestads köttbullar

Stingiga köttbullar till kräftbuffén – julbordet – påsk eller när du tycker du vill bjuda på smakrika köttbullar.

@josses

13:s Citronsill

Ett sillrecept vi alltid gjorde till jul på en demens-avdelning jag jobbade på i mitten av -90-talet och som har blivit ett måste på…

@router

Lane sill

Detta är en fisk rätt som jag brukar servera tiil jul, påsk och midsommar