Kryddstark och himmelskt god filégryta

Himmelskt god bjudrätt! Toppen för den är godare om man gör den dagen innan och får stå och dra... Så förbered och gör gärna denna rätt dagen innan, men vänta med att lägga i den rivna osten tills du värmer upp grytan på serveringsdagen. Rör i osten allra sist då grytan är färdiguppvärmd. Gillar man inte stark och kryddig mat, så kan man minska på kryddorna.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé eller oxfilé
  • 2-3 msk rosèpeppar
  • 1 stor purjolök
  • 1-2 röda paprikor
  • 6-8 champinjoner
  • 50-75 g syltlök
  • 1 liten burk bambuskott (125 g)
  • 1 msk viltfond
  • 1 msk kalvfond
  • 4-5 msk chilisås
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ - 2 dl crème fraiche med chili och paprikasmak
  • 3 dl mjölk
  • 1-2 tsk sambal oelek eller efter smak
  • Salt
  • 1 krm chili grillkrydda
  • 1/4 - ½ krm cayennepeppar, eller efter smak
  • 1 krm franska örtkryddor
  • 1-2 krm basilika
  • Soya för färgens skull
  • ½-1 dl riven ost
  • Smör till stekningen

Gör så här

  1. Ta bort hinnorna från filén. Skär filén i 1½ cm tjocka skivor.
  2. Tvätta och strimla paprikan och purjolöken. Ansa svampen och dela den i bitar. Krossa rosépepparn i en mortel.
  3. Strö rosépepparn på filéskivorna.
  4. Lägg en klick smör i en stekpanna. Lägg i filéskivorna och salta lätt. Stek dem någon minut på varje sida. Läg dem på ett fat och ställ det till sidan.
  5. Lägg en klick smör i en stekgryta och bryn champinjonerna i ca 5 minuter. Lägg i paprika och purjolöken och låt det steka med på svag värme tills grönsakerna blivit mjuka och glansiga utan att ha tagit färg.
  6. Slå i grädden, crème fraichen, mjölken, chilisåsen, syltlöken, bambuskotten samt fonderna. Krydda med lite salt, chili grillkrydda, cayennepeppar, basilika, franska örtkryddor och sambal oelek.
  7. Låt det koka upp och sedan få småputtra och koka ihop sig, cirka 10 minuter.
  8. Lägg nu i de brynta fläskfiléskivorna och låt allt småputtra ytterligare ca 20 minuter.
  9. När det återstår ca 3-4 minuter av kokningstiden så lägg i den rivna osten och rör tills all osten smält.
  10. OBS!!
  11. Förbered och gör gärna denna rätt dagen innan, men vänta med att lägga i den rivna osten tills du värmer upp grytan på serveringsdagen. Rör i osten allra sist då grytan är färdiguppvärmd.
  12. Servera gärna kokt mandelpotatis eller annan potatis till denna rätt. Även kokt matris är gott till.
  13. Bjud en grönsallad till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@vinklubben

Coq au vin

En trevlig och smakrik kycklingrätt med sidfläsk, vitlök och rödvin. Tillsammans med potatispuré och ett glas Roodeberg får du en perfekt middag.