Långpannepaj

Med skinka och lagrad ost! Som förrätt eller bufférätt tillsammans med andra rätter räcker den till ca 18 portioner. Sist jag gjorde den så hackade vi tomater och lök i också mycket gott det också!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 4 d vetemjöl
  • 3½ dl grahamsmjöl
  • 250 gmargarin
  • 1 dl iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 200 g varmrökt skivad skinka
  • 10 ägg
  • 1 liter lättmjölk
  • 400-450 g lagrad 17% ost t ex grevé
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, malen

Gör så här

  1. Mät upp grahamsmjöl, vetemjöl och margarin skuret i små bitar. Arbeta snabbt ihop pajdegen i en matberedare. Tillsätt sist det kalla vattnet och kör ihop degen ytterligare några sekunder. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, lägg sedan in degen i kylen minst 60 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut degen så att den passar långpannan men låt degen gå upp på kanterna. Nagg med en gaffel. Strimla skinkan och strö över botten
  3. Förgrädda pajdegen med skinkan 12 - 15 minuter. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk och ost.
  4. Häll blandningen i pajen, strö lite salt och peppar över. Grädda pajen mitt i ugnen 40-50 minuter. Eventuellt kan värmen behöva sänkas något mot slutet av gräddningen ifall pajen ser mörk ut.
  5. Låt pajen svalna något innan den skärs upp i lämpliga portionsbitar.

Kommentarer

En god paj! Men jag hade i ungefär dubbelt så mycket skinka, två tomater och en liten purjolök också! Den hade stor åtgång på buffebordet :)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…