Lax och sparris under täcke

En laxgratäng med några favoritingredienser; laxfilé, rökt lax, sparris och parmesan. Kommer från en Allers-tidning för flera år sedan. Använd färska ingredienser - annars blir den inte lika god.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g skinnfri laxfilé
  • 100 g rökt lax
  • 1 knippa färsk sparris
  • Salt
  • Citron- eller limepeppar
  • 2 dl mellangrädde
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl fint skuren gräslök
  • 2 tsk ljus fransk senap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryt sparrisen för att få bort den hårda nedre delen. Dela resterande bitar och förväll i 2 minuter i lättsaltat vatten. Spola i kallt vatten, ta upp och lägg i botten på en ugnsfast form.
  3. Skär den rökta laxen (utan skinn) i sockerbitsstora tärningar och lägg ovanpå sparrisen.
  4. Lägg därefter på laxfilén. Krydda med salt och lime- eller citronpeppar.
  5. Blanda grädde, parmesanost, gräslök och senap i en skål och häll det över fisken.
  6. Grädda i ugn 20-25 minuter, beroende på tjocklek på laxfilén.
  7. Servera med pressad potatis och en fräsch sallad.

Kommentarer

Detta var verkligen jättegott! Det lär lagas många gånger.
Glömde skriva att jag också blandade i ca 1 dl hollandaissås som blev kvar efter sprrisfrossa tidigare i veckan.
En riktig höjdare. Gjorde några anpassningar till innehållet i kylskåpet och LCHF-krav. Jag tog vanlig peppar + saften från en halv ekologisk citron i stället för citronpeppar, använde smetana (42% fett) i stället för mellangrädde och en bit kallrökt lax, förmodligen mer än 100 gram. Det blev supergott. Jag ska göra en ny kategori i min kokbok som jag kallar "riktiga höjdare", dessa pangrecept försvinner annars i mängden, eftersom jag sparar ganska många recept. Tack för ett bra recept.
Supergott och enkelt att göra. Tack för ett gott recept

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…