Laxcheesecake med pepparrot

Denna fanns på mitt påskbord! Var väldigt uppskattad. Cheesecaken kan förberedas dagen före men bör inte frysas. Istället för örtgelét kan du strössla över lite finhackad persilja och dill.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g kavring
  • 75 g smör
  • Fyllning:
  • 4 st gelatinblad
  • 200 g kallrökt lax
  • 1 burk(ar) kesella, (250 g)
  • 3 dl turkisk yoghurt, eller gräddfil
  • 100 g löjrom, sikrom eller ofärgad stenbitsrom
  • 2 - 3 msk pepparrot, riven
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar, nymald
  • Örtgelé:
  • 2 st gelantinblad
  • 2 dl persiljeblad, basilika eller dill, grovhackad
  • 2 dl vatten
  • 3 krm salt

Gör så här

  1. 1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör kavringen till smulor i matberedare. Smält smöret och blanda det med smulorna.
  2. 2. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), med ett fastklämt bakplåtspapper i.
  3. 3. Tärna laxen fint. Blanda kesella, yoghurt, lax och rom. Smaksätt med pepparrot, salt och peppar.
  4. 4. Ta upp 4 gelantinblad och smält dem på svag värme i mikrovågsugn eller i en liten kastrull. Blanda ner en del av kesellablandningen i gelatinet. Rör sedan ner det i resten av kesellablandningen. Häll fyllningen i formen och plana till ytan. Ställ i kyl för att stelna några timmar innan geléet görs.
  5. 5. Örtgelé: Blötlägg gelatinbladen. Kör persiljeblad riktigt finfördelad i en matberedare eller med en stavmixer tillsammans med vatten och salt. Sila blandningen genom en finmaskig sil.
  6. 6. Ta upp gelatinet och värm det i örtvätskan tills det smälter. Låt svalna. Skeda ett tunnt lager över fyllningen. Ställ formen plant i kylen.

Kommentarer

Jättegod! Och relativt lättgjord. Brukar byta ut laxen mot 300 g blandade räkor & kräftstjärtar, och tillsätta lite finhackad dill och rödlök, och lite pressad citron. Blir kanongott! :)

Liknande recept

@racy

Citroncupcakes

Söta och goda citroncupcakes=) Gjorde dom till påsk så därför ett litet chokladägg på.

@mrsc

Äggtoddy

Äggtoddy är förmodligen påskens enklaste dessert. Dessutom kan du smaksätta den på många olika sätt, så att alla kan få sin favorit.