Laxfrestelse

Bjud gärna på julbordet!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 8-10 potatisar, medelstora (800 g mjölig sort)
  • 2 gula lökar, medelstora
  • 2 + 2 msk Milda flytande margarin
  • 200 g skivad gravad lax, strimlad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 3 dl Milda mat & visp 26 %
  • 2 msk Milda flytande margarin
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 °C.
  2. Skala potatisen och skiva dem i 4-5 mm tjocka skivor. Skär skivorna i 4-5 mm breda strimlor.
  3. Lägg all strimlad potatis i en skål med kallt vatten.
  4. Skala och skiva löken tunt.
  5. Stek löken i Milda flytande margarin i stekpannan.
  6. Låt löken steka sakta tills den är guldgul och mjuk, det tar ca 3 minuter.
  7. Smörj en ugnssäker form generöst med margarin.
  8. Låt potatisen rinna av väl i ett durkslag.
  9. Varva potatisstrimlor, lök och lax, salta och peppra lätt.
  10. Börja och sluta med potatisstrimlor.
  11. Häll över Milda mat & visp, släta till ytan.
  12. Strö över ströbröd och ringla över margarin.
  13. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk, ca 50-60 minuter.
  14. Frestelsen ska vara gyllenbrun, med mjuk och mosig konsistens.
  15. Tips:
  16. Tillaga gärna i portionsformar och grädda dem i
  17. 25-30 minuter.

Kommentarer

Låter som ett bra alternativ till alla som inte gillar den traditionella Jansons frestelse

Liknande recept