Laxlyx med guldkorn

De små tärningarna av laxpudding passar perfekt på buffébordet - de vackra romkornen ger en lite lyxigare känsla

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 150-200 g lax i tunna skivor(gravad, rimmad eller rökt)
  • 300 g potatis (fast sort)
  • 1/2 gul lök
  • 1 kruka dill
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 100-150 g lax-/forellrom
  • Flytande smör & rapsolja
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°
  2. Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen.
  3. Vispa ihop ägg, grädde, samt 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
  4. Pensla en folieform (ca 15x20 cm, ca 1 liter) med flytande smör och rapsolja.
  5. Skala och skär potatisen i riktigt tunna skivor, använd matberedarens fina skiva.
  6. Lägg potatisskivorna lite omlott i rader på formens botten.
  7. Lägg på laxskivor så det täcker. Strö över lök och dill.
  8. Upprepa detta och avsluta med ett lager potatis.
  9. Häll över gräddblandningen. Tillaga ca 1 timme i ugnen.
  10. Ta ut och lägg på en lika stor form med tyngd.
  11. ställ kallt i minst 3-4 timmar. Förbered hit.
  12. Sätt ugnen på 250°
  13. Ta ut formen och skär lätt runt kanten.
  14. Vicka upp på skärbräda.
  15. Skär i 2-3 cm stora tärningar.
  16. Lägg dem på en ugnsplåt.
  17. Pensla med flytande smör och rapsolja.
  18. Gratinera i 6-8 minuter till fin färg.
  19. Ta ut och lägg upp på ett fint fat.
  20. Garnera med lax-/forellrom och dillvippa.
  21. Njut!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr