Laxpaj med gräddfilssås

Laxpaj som serveras med en kall gräddfilssås med smak av pepparrot.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk vatten
  • Fyllning:
  • 6 champinjoner, skivade
  • 4 knipplökar, i bitar
  • 1 msk smör
  • 300 g kallrökt lax
  • 1 knippe dill, skivad
  • 1 knippe gräslök, skivad
  • Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Sås:
  • 3 dl gräddfil
  • 1/2 dl pepparrot, nyriven
  • Salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225º.
  2. Blanda mjölsorterna i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt kallt smör i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll.
  3. Ta upp pajdegen och tryck ut den i en pajform, ca 23 cm i diameter. Täck pajdegen med plast och ställ in i kylen, ca 30 minuter.
  4. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 10 minuter.
  5. Fräs lök och champinjoner i smör i en stekpanna. Låt svalna. Lägg i botten på pajskalet. Skär laxen i 3 mm tjocka skivor, om du inte använder färdigskivad lax, och lägg ovanpå lök och champinjoner.
  6. Strö över skivad dill och gräslök. Vispa samman ägg och matlagningsgrädde i en skål. Salta och peppra lätt. Häll äggstanningen i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.
  7. Blanda gräddfil och nyriven pepparrot i en skål. Smaka av med salt. Servera pajen med sallad och pepparrotssås.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…