Lindholms frestelse

...den här frestelsen passar så gott på alla smörgåsbord, påsk, sista april, midsommar, kräftskivan, jul...

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 125 g ansjovis, skinn och benfri
  • 200 g matjessill eller tomatsill från burk
  • Sillspad, från samtliga sillburkar
  • 3 gula lökar, mycket stora, hackade
  • 8-10 potatisar, stora, råskalade och strimlade
  • 25-50 g smör
  • Peppar, nymalen
  • 2-3 dl tunn grädde

Gör så här

  1. Ugn 200 grader.
  2. Fräs och förväll löken i halva mängden smör.
  3. Skär ansjovis och sill i småbitar.
  4. Täck botten på en välsmord ugnsfast form med ett lager potatis.
  5. Fyll på med smörstekt lök, all ansjovis och sill i småbitar, resterande lök och sist med ett lager med potatis.
  6. Vispa samman ansjovis och sillspadet med grädden och krydda blandningen med lite nymalen peppar.
  7. Häll 2/3 av gräddspadet över potatisen i formen.
  8. Platta till ytan med handen så att inga luftfickor blir kvar.
  9. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen.
  10. Fyll på med resterande gräddspad och fortsätt grädda i ugnen ytterligare i minst 30 minuter eller tills potatisen är helt mjuk och lådan har mahognyfärgad yta.
  11. Garnera gärna lådan med finklippt persilja strax före servering.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept