Lite lyxigare ost- och skinksås

Ost- och skinksås med lite lyxigare touch som kom till av att jag inte hade råd med allt som behövdes till en annan receptidé som innehöll fläskfilé, så fick nedgradera det lite. Blev riktigt mumsigt ändå, dessutom snabbt och enkelt! :) Detta är en perfekt sås att variera. Skinkan kan bytas ut mot kassler eller grillad kyckling. Lägg gärna till champinjoner. Vill du ha den vegetarisk kan du byta ut skinkan mot vegetariskt bacon, eller bara champinjoner eller kantareller, och oxfonden mot antingen kantarellfond, grönsaksfond, eller brynt schalottenlökfond. Prova dig fram! :)

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 120 g basturökt skinka, Lönneberga
  • 2½ dl Milda cuisine fraiche schalottenlök & gräslök
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1½ dl Kvibille gräddädel, riven
  • 2½ msk Touch of Taste oxfond
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2½ krm Santa Maria krydda Black & White, eller efter smak (går annars bra med runt 2 krm svartpeppar och 1 krm salt)
  • 1-2 krm dragon
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk mjöl

Gör så här

  1. Skär skinkan i strimlor eller mindre bitar.
  2. Smält ner Milda Cuisine i en kastrull, slå över grädde, oxfond och senap. Krydda med Black & White, dragon och ha i en pressad vitlöksklyfta. Låt koka upp och dra sedan ner på medelvärme.
  3. Blanda i ca 1,5 dl riven ädelost. Blanda 1 dl mjölk med 2 msk mjöl och red av med lite i taget under omrörning tills såsen får den konsistens du vill ha. Lägg i skinkan och låt puttra i ca. 5 minuter.
  4. Servera med valfri pasta.
  5. TIPS: Smaka av och bestäm själv om såsen behöver saltas - det kommer ganska bra med sälta från ädelosten och Black & White-kryddan. Jag tyckte dock det behövdes lite mer, så efterkryddade med lite örtsalt första dagen, och när jag värmde maten dagen därpå efterkryddade jag med vitlökssalt. Mums! :)

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept