Lorentzsons läckra laxpaté med ljuvlig sås

En underbar laxrätt som både ung och gammal älskar. Kan användas som förrätt, huvudrätt eller till buffén.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg hel lax
  • 250 g räkor med skal
  • 100 g smält avsvalnat smör
  • 2½ tsk potatismjöl
  • 4 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk senapspulver
  • 1½ msk vitvinsvinäger
  • 2 dl finhackad dill
  • Såsen:
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 finhackad gul lök
  • 80 g röd stenbitsrom (1 burk)
  • 2 krm peppar
  • 1 dl finhackad dill

Gör så här

  1. Rensa laxen, skär i mindre bitar och mixa i mixer.
  2. Smält smör, låt svalna. Blanda smör, potatismjöl, salt, peppar, senapspulver och vitvinsvinäger. Blanda med laxen. Ställ svalt 30 minuter.
  3. Mixa eller blanda i ägg och vispgrädde. Blanda hälften av smeten med dill, lägg i botten av en avlång smörad brödform.
  4. Blanda resten av smeten med grovhackade (skalade) räkor och fyll upp.
  5. Grädda patén i vattenbad ca 1 timme i 175°
  6. Såsen:
  7. Blanda alla ingredienser och avsluta med crème fraichen.
  8. Såsen bör göras samma dag som den ska ätas.
  9. Tips:
  10. Man kan använda fryst dill till patén men använd alltid färsk dill till såsen!! Om man vill kan man garnera med några fina räkor…
  11. Patén håller sig två-tre dagar i kylen. Den bör inte frysas!
  12. Såsen är bäst samma dag som man blandar den men den håller sig ett par dar i kylen.

Kommentarer

Bra att du ändrade i reseptet så att ingen gör samma dumma misstag som jag gjorde.. Jag tyckte att det var nåt som fattades i såsen.. kanske salt?? Den föll mej inte riktigt i smaken..
Jag har ändrat i receptet så att ingen fryser ner Pate´n.
Neeej! Va' tråkigt. Alldeles riktigt kan man inte frysa pate´n. Man kan däremot göra den dagen innan. Den står sig i tre-fyra dar i kylen. Såsen tycker jag ändå är godast att äta samma dag som man blandar den. Jag har förvisso ätit den både dagen efter och två dar efter. Funkar!
Jag gjorde denna pate´ innan jul, och smakade en liten skiva innan jag satte in den i frysen. Den var jättegod! Kommer definitivt att göra om den. Men kära ni... frys inte ner den! Den blev helt förstörd och åkte direkt i soporna.. Den blev vattnig,smaklös och konsistensen blev helt en annan.
Usel bild, jag vet. Och såsen står utanför bild i en skål........

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…