Lottas klassiska Kroppkakor

När jag var på Öland för första gången blev jag så förtjust i Kroppkakor. Tillagar inte det så ofta då det är ganska omständigt. Väl när de är klara, så njuter jag fullständigt:-)

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ½ kg skalad rå potatis
  • ½ kg potatis (oskalad)
  • 300 g rimmat fläsk
  • 1 gul lök
  • ½ tsk krossad kryddpeppar
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
  • Smör
  • Salt

Gör så här

  1. Gör så här:
  2. Koka den oskalade potatisen i lättsaltat vatten.
  3. Låt svalna.
  4. Skär fläsket i tärningar.
  5. Skala och finhacka löken.
  6. Fräs fläsket med löken. Blanda i kryddpepparn på slutet.
  7. Låt blandningen svalna.
  8. Skala och pressa/riv potatisen, både den råa och den kokta.
  9. Blanda ägg, 1 tsk salt och mjöl.
  10. Arbeta inte degen längre än nödvändigt.
  11. Forma degen till 1 dm-tjock rulle. Mjöla den lätt så den inte klibbar.
  12. Dela degen i 8 skivor.
  13. Doppa händerna i mjöl och lägg en skiva av potatisblandningen i handflatan.
  14. Platta ut den så den blir ca 2 cm tjock.
  15. Fördela fläsk/lökblandningen i mitten på varje kaka.
  16. Vik ihop och forma till en boll.
  17. Koka upp saltat vatten (gärna en buljongtärning i vattnet).
  18. Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda sakta i 10 min
  19. efter det att de flutit upp till vattenytan.
  20. Servera med: Skirat smör/lingon.
  21. Varm mjölk går oxså alldeles utmärkt till.
  22. En sallad på rårivna morötter och äpple är gott till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…