Lucullus på risbädd

Mums mums. Har bjudit på denna rätten fler gånger och det har alltid blivit en succé. Vad lucullus står for vet jag inte men rätten heter så på originalreceptet

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 dl ris
  • 6 dl vatten
  • 1 broiler (ca 1 kg)
  • ½ l hönsbuljong
  • 1 tsk rosenpaprika
  • 100 g bayonneskinka
  • 100 g champinjoner
  • ½ dl finhackad purjolök (av det vita)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin (eller hönsbuljong + 1 msk citronsaft)
  • Oregano
  • Basilika
  • Salt
  • Matfett
  • Gratängsås:
  • 2 msk matfett
  • 2 msk mjöl
  • 3 dl hönsbuljong
  • ½ dl vitt vin (eller 1 msk citronsaft)
  • ½ dl vispgrädde (eller 1 dl om inte vitt vin används)
  • ½ tsk Italiensk salladskrydda
  • 2 dl riven ost

Gör så här

  1. Koka upp buljongen med paprikapulvret och låt den ansade broilern koka däri under 30 minuter, tills köttet är mört och lätt att bena ut. Koka riset i saltat vatten i 25 minuter. Bred ut det på ett smörat djupt eldfast fat. Skär köttet i fina skivor och fördela det över riset.
  2. Finhacka purjolöken, strimla skinkan och champinjonerna. Fräs 2 msk matfett och låt hacket fräsa däri ca 10 minuter. Späd med vinet och tomatpurén och låt puttra ihop till en simmig röra. Avsmaka med salt, oregano och basilika.
  3. Bred ut röran över broilerköttet
  4. Gratängsåsen:
  5. Fräs smör och mjöl, späd med buljong, vitt vin och grädde och låt det småputtra till en slät och len sås. Bland i 2/3 av osten och krydda, ev lite mer salt. Får nu inte koka. Bred gratängsåsen över hela fatet och strö över resten av osten.
  6. Gratineras i 250 grader, ca 20 minuter tills allt är genomvarmt och gratängen fått fin färg.
  7. Serveras genast ev med en grönsallad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…