Mammas fiskgratäng

Gratäng med svamp och tomat mycket matig

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600-800 g färsk eller djupfryst vit fisk
  • 2 krm citronpeppar
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 fiskbuljongstärning
  • 250 g svamp (champinjoner eller vilken sort som helst)
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 tomater
  • 3-5 tsk smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg tinade fiskfiléer i en smord ugnssäker form. Krydda med citronpeppar och ½ tsk salt.
  3. Tillaga 5-7 min i ugnen, eller täck med plastfolie och mikra på max 750 W ca 4 min. Häll av vattnet från fisken.
  4. Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt 1 ½ tsk smör och buljongtärningen. Låt såsen koka några minuter.
  5. Fräs svampen i lite smör. Blanda ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa.
  7. Vispa ner varm mjölk och 2 tsk smör. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skeda upp moset runt fisken i formen och häll såsen över fisken.
  9. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå såsen. Höj temperaturen till 250 grader.
  10. Ställ formen i övre delen av ugnen och gratinera 5-10 min eller tills moset blir brunt i topparna.
  11. Servera gratängen med rivna morötter eller en grönsallad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept